Släktforskning med hjälp av en chiffonjé

Av Karin Hellberg


Jag har en chiffonjé som jag ärvt efter min far. Om denna sade han att den var gjord av hans farfars bror. Detta trodde jag var bara prat. Möbeln är mycket vacker och gjord av en konstnär.

Min farfars far hette Nils Fredrich Dahl och var kopparslagargesäll och senare bokhållare och bodde i Malmö. Han hade en yngre bror Johan Ferdinand Dahl. Av husförhör framgår, att denne var snickargesäll. Men i det sista husförhöret på Malmö stadsarkiv anges att han flyttat till o.o. Efter någon möda fick jag reda på att o.o. betydde obekant ort. Det gick ej att komma längre i forskningen. Men jag kom ihåg att min far sagt att hans släkting bodde i Landskrona.

Skeppet Dahlia af Landskrona Dahlia af Landskrona
 
Det var värt ett försök att gå igenom husförhören på Landsarkivet i Lund. Där fanns han i Landskrona 1867 gift och med fyra barn. Hans hustru hette Kajsa Rommelin. Själv var han snickarmästare. Kanske är min fina chiffonjé hans mästararbete???

Hans yngsta dotter hette Mathilda Josefina och var född 1856. Mina fastrar var och hälsade på släkten i Landskrona i slutet av 1800-talet. Släkten hade en båt som hette Dahlia sade de. Kanske var det bara en roddbåt? Mina förfäder hade en tendens att skryta.

Mathilda Josefina hade emellertid gift sig med en sjökapten Albin Nyman. De fick endast en dotter år 1885. Hon fick namnet Dahlia Albina Mathilda. Båten var en bark, 3 master med råsegel på de två främre masterna som seglade på Nordamerika.


Man kan riktigt se hur Albin pöste av stolthet, så stor att han döpte sin båt till Dahlia. Namnet var avlett av Dahl.

Sjökaptenen dog i matförgiftning 1898 i Mobile, Alabama och begrovs där. Han hade ätit skämd fisk. (Dödsorsak: Congestion of bowels from spoild Fish = trängning i tarmarna av skämd fisk). Besättningen hade ätit saltat kött och klarade sig.

Dahlia Albina gifte sig 1906 med apotekaren Gustaf Adolf Bredberg i Göteborg. Familjen utökades med en son och en dotter vid namn Karin Bredberg, hon bor på Lützengatan 4 i Stockholm. Jag fann henne med hjälp av bouppteckningar och har haft givande kontakt med den 88 år gamla damen. Hon är min fyrmänning. Hon har en brorson och en brorsdotter.
 

Albin Nyman med hustrun Mathilda och dottern Dahlia
Albin Nyman med hustrun Mathilda och dottern Dahlia
Dahlia och maken Gustav Adolf Bredberg med dotter och son
Dahlia och maken Gustav Adolf Bredberg med dotter och sonMin chiffonjé har alltså lett mig till visserligen fjärran men dock släktingar.


-----o-----


Texten är hämtad från medlemsblad nr. 2 1997
Söderslätts Släkt och Hembygdsforskarförening, Trelleborg

Bilderna är sammanställda av Bengt Nymanskeppare-nyman.se